Introductie workshop analoge fotografie

Introductie analoge fotografie - zwart-wit - 1 middag of avond

 

Wil je wel eens kennis maken met het fotograferen op film, ontwikkelen en afdrukken? 

Deze workshop biedt je de mogelijkheid om dat te ervaren!

 

Groepsgrootte: maximaal 3 deelnemers.

Data in overleg.

 

 

Tip: ook heel leuk om cadeau te geven!

 

Wat je ervan opsteekt……

Je beleeft wat het is om:

  • foto’s te maken op zwart-wit film met een professionele analoge camera,
  • zo’n film te ontwikkelen,
  • er in de doka afdrukken van te maken.
Het leuke van deze workshop is dat je in één dagdeel het hele proces van begin (film in de camera laden) tot eind (een zelf afgedrukte foto mee naar huis) doorloopt.
We doen dat bij mij thuis in Haarlem (vlakbij Overveen), met een eenvoudige studio en een zeer compleet ingerichte donkere kamer, zie foto’s hieronder (let niet op de rommel, het is een werkplaats tenslotte).
Prijzen:
- één persoon: €83,-
- twee personen: €150,-
- drie personen: €200,-
Inclusief materialen, hapje en drankje.
We beginnen met kennismaking onder het genot van een hapje en drankje.
Vervolgens maken we zwart-wit portretfoto’s in een eenvoudige studio setting met een professionele camera en studioflitsers, of - als het weer het toelaat - buiten met natuurlijk licht.
Nadat we de film vol hebben geschoten gaan we deze ontwikkelen in de donkere kamer.
De film moet dan drogen in een verwarmde droogkast. Dat duurt een klein half uurtje. Die tijd benutten we met koffie / thee en uitleg over analoge apparatuur en processen.
Hierna gaan we met de zojuist gemaakte negatieven vergrotingen maken op fotopapier. Dat is het leukste en meest magische deel van het proces. Een wit vel papier gaat onder de vergroter met daarin het negatief, het beeld wordt op het papier geprojecteerd, het papier gaat in een bak met ontwikkelvloeistof en binnen een halve minuut begint er een zwart-wit beeld te verschijnen. Dat moment is voor iedere analoge fotograaf magisch, zelfs al doe je het zoals ik al meer dan 40 jaar. Even uitontwikkelen, dan het papier uit de ontwikkelaar en in het stopbad, vervolgens naar de fixeer en tenslotte naar het spoelwater. Na het spoelen een tijdje drogen en aan het eind van de workshop ga je naar huis met zelfgemaakte afdrukken.